lördag 11 juni 2016

Det magiska ägget - från fantasi till verklighet

Ettorna har blivit ena riktiga hejare på att skriva det här året och de flesta tycker det är jätteroligt! Vi hade turen att kunna avsluta vårt läsårstema med en resa till Kolmårdens djurpark och där genomföra Jakten på strutsägget. Det var fokus på djur och natur där vi tillsammans med en zoolärare letade efter ledtrådar till det gyllene strutsägget. Vi fick då att få möta djur av många slag, känna på päls och ull och lära oss hur man ska visa respekt för djur och natur. Det blev ett perfekt sätt att knyta ihop säcken för detta fantastiska år. 



Här nedan finns en film med bilder från vår klassresa till Kolmården. Längre ned finns vårt tema beskrivet, som ett tack och en redovisning till Sörmlands sparbank, som lämnade bidrag till vår klassresa. 



I höstas råkade vi ut för ett riktigt mysterium. När barnen strömmade in i klassrummet såg vi att någon stökat till där. Fönstret var öppet. Flera stolar och bord var omkullvälta... och det mest konstiga: Det låg ett ägg på golvet! Reaktionerna hos barnen skiftade, men alla var nyfikna. Några sa att det var fejk, något som fröknarna lagt dit, några barn blev väldigt förvånade och uttryckte sin överraskning.

Barnen började spekulera över hur ägget kunnat hamna där. Kanske en struts lämnat ägget där? Bredvid ägget låg ett papper som var ihoprullat. Tillsammans  läste vi brevet och upptäckte att det var ett viktigt meddelande om att vi skulle ta hand om ägget och hålla det varmt. Vi enades om några viktiga regler om att vi inte skulle kasta, slå eller sparka på det och att vi skulle hålla det varmt. Vi samtalade mycket kring reglers betydelse.

Vi hade gemensamt skrivande om hur ägget kom till oss, vilka regler vi satt upp och vad vi trodde det fanns i ägget. Vi gissade när ägget skulle kläckas och gjorde ett stapeldiagram över våra gissningar. Så plötsligt en dag hände det! En fredag så hittade vi ägget delat i två delar och en uggla som satt där i korgen. I korgen låg också ett brev där det stod:

"- Hej alla barn! Jag vet inte vad jag heter. Kan ni hjälpa mig att hitta på ett bra namn?"

Eleverna blev väldigt överraskade och glada. För att alla skulle få en chans att bekanta sig med den fick barnen i tur och ordning hälsa och presentera sig för ugglan. De som ville gav också förslag på ett namn den skulle ha. Vi skrev ner alla namnförslag i ett brev. Ugglan svarade att den ville heta Lilla Bo. Det uppstod ett ivrigt brevskrivande till ugglan. Till allas förtjusning skrev ugglan personliga svar och det stimulerade eleverna att fortsätta skriva ännu flera brev till ugglan. Ugglan blev som en familjemedlem hos oss.

Utifrån vårt tema med magiska ägget har vi läst många sagoklassiker och fabler, samtalat om hur sagor är uppbyggda och skrivit egna sagor. Vi har också arbetat vidare och lärt oss om olika djur i Sverige och då tränat att skriva faktatexter om djur. Hela vårt tema har genomsyrats av samtal där vi pratat om vad vi redan vet, vad vi önskar veta och vad vi slutligen lärt oss. Alla elevers åsikter och erfarenheter har kopplats in och väckt motivationen.

Alla elever fick läsa upp sina sagor och faktatexter för föräldrar när vi hade vår Kunskapsfestival på skolan i slutet av terminen.

Eleverna har fått en bra introduktion genom det här temat. Vi kommer fortsätta att lära oss om djur och natur i vår närhet genom att läsa och skriva egna beskrivande texter även i åk 2 och åk 3. Elevernas nyfikenhet till skrivande av olika slags texter och vilja att lära mer kommer vi att fortsätta uppmuntra till

Fler inlägg från åk 1, som handlar om temat:










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar